Publikované 15. 1. 2021

Charaktery v Korona divadle

(z angl. characters = postavy, resp. zo sloven. charakter = morality, obojsmerná slovná hračka, duplex word puzzle :-)

Vírusová pandémia je dobrou príležitosťou pre mladšiu generáciu porozumieť, ako sa žilo za komunizmu. Mnohí z mladej generácie tomu totiž nerozumejú, prirodzene, lebo nemali odkiaľ získať skúsenosť. Je tu však zopár výchovných paralel.

Napríklad, že spoločnosť sa reorganizuje, nastavia sa sankcionovateľné pravidlá pre ľudí a každý jednotlivec sa tak musí zrieknuť časti osobnej slobody. Nazvime to v mene scenára "Vyššieho záujmu".

V tomto scenári má každý človek pridelenú rolu, ktorú vedome, či nevedome hrá. A zrazu tu máme množstvo policajtov, ktorí budú upozorňovať na nedodržiavanie pravidiel. Objavia sa agenti a kolaboranti, ktorí budú reportovať nedodržiavanie pravidiel autoritám. Povstanú minoritné skupiny rebelov odmietajúcich osobné obmedzenia, ale aj anarchistov zneužívajúch situáciu na demolačnú demonštráciu svojho utrpenia, či tichých konšpirátorov, ktorí si potichu urobia aj tak po svojom.

Médiá promujú mainstreamovú idelógiu, budujú pozitívny imidž tvorcov ideológie a obmedzujú opozitné názory, prípadne ich označia občas za "fake news", či dokonca verejne znemožnia ich autorov. Občas zaostria lupou na štatisticky bezvýznamný ojedinelý prípad, keď opovrhovateľ mainstreamovej propagandy ochorel, či nebodaj zaplatil životom. Objavia sa dokonca agresívni prokurátori, ktorí budú vynucovať dodržiavanie pravidiel - budú vykrikovať z auta, trúsiť provokatívne poznámky, či dokonca sa dokážu pobiť.

Najviac rolí je však pridelených pozorovateľom. Sú zväčša neutrální, je im jedno, kto poslúcha a kto nie, hľadia si svojho, dodržujú pravidlá a občas vypustia zopár hejtov, keď zo svojho bytu pozorujú spoza záclon policajtov a rebelov. Lebo byt sa nesmie opustiť. Strieľali by po nich. Každý si hrá svoju rolu poctivo.

Paralela strachu sa opakuje donekonečna. História ľudstva je mozaika individuálnych zlyhaní zo strachu. Strach z neznámeho, z kovidov, či komunizmov, zo živlov, vesmíru, či ohrdnutia spoločnosťou je rovnako zakorenený v génoch od pračloveka. Bez neho by tu druh homo sapiens ani nebol. Strach a zbabelosť je synonymom adaptability a prežitia. A tí najstatočnejší, ktorí vzdorujú, zomierajú v prvých líniách. Tak za komunizmu, ako i v našom bezcharakternom divadle. Vo veselom divadle s kvalitným scenárom, mnohými rolami a kopcom srandy.

Vitajte v divadle, vstup zadara.
A ktorú rolu hráte vy?

Máte otázku?

Synet.sk

Profesionálna tvorba webových aplikácií a riešení na mieru. Konzultačné služby.

Demo

Kontakt


https://synet.sk